Veel gestelde vragen met betrekking tot opleiding & scholing

Vanuit het werkveld ontvangen we geregeld vragen rondom opleidingen en scholingen. Onderstaande diverse vragen en antwoorden vanuit de NVMT.

Vraag: per wanneer moet ik als manueel therapeut een masterdiploma hebben?

Om in het KRF NL/SKF ingeschreven te blijven is per 1 januari 2025 een masterdiploma nodig. 

Lees hier meer over de toelatingseisen tot het KRF NL deelregister manueel therapeut.

Vraag: als ik op 1 januari 2025 nog geen masterdiploma heb, krijg ik de behandelingen manuele therapie dan niet meer vergoed?

Behandelingen manuele therapie worden vergoed als de manueel therapeut ingeschreven staat in het KRF NL/SKF. Per 1 januari 2025 is hier een masterdiploma voor nodig.  

  • Lees hier meer over de toelatingseisen tot het KRF NL deelregister manueeltherapeut.
  • Lees hier meer over de toelatingseisen tot kwaliteitsregister SKF

Vraag: Waarom krijg je voor sommige cursussen met Dry Needling wel accreditatiepunten voor het register manueel therapeut, en bij andere cursussen niet?

Dry Needling valt als techniek niet binnen het beroepscompetentieprofiel van de manueel therapeut. Dry Needling is wel complementair aan de manuele therapie. Dit betekent dat een cursus die specifiek gericht is op het (alleen maar) leren toepassen van Dry Needling niet geaccrediteerd wordt voor het register Manueel therapeut. Als Dry Needling onderdeel is van een cursus gericht op de complexe patiƫnt binnen het domein van de manuele therapie, kan de cursus wel geaccrediteerd worden voor het register Manueel therapeut.

Vraag: kan een therapeut die is opgeleid via het Maitland concept deelnemen aan een verkorte master manuele therapie?

Om deel te kunnen nemen aan de verkorte master manuele therapie moet de therapeut ingeschreven staan in het deelregister Manueel therapeut. De opleidingen beslissen wie zij toelaten tot de verkorte master en waar ze vrijstelling voor geven. Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

 

Trefwoorden: