Beroepsnorm hoog cervicale manipulaties

In oktober 2020 is een update van het International IFOMPT Cervical Framework gepubliceerd.

Wat houdt de beroepsnorm in?

De beroepsnorm hoog cervicale manipulaties houdt in dat bij het onderzoeken en behandelen van nek- en/of hoofdpijnklachten voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen, waardoor de kans op eventuele bij- en nawerkingen voor de cliënt wordt geminimaliseerd.

De voorzorgsmaatregelen zijn:

  1. In de anamnese worden alle bekende risicofactoren nagevraagd, zoals aangegeven in het IFOMPT Framework* en zal daarnaar worden gehandeld. 
  2. In onderzoeken zullen de meest betrouwbare en valide premanipulatieve testen worden toegepast om mogelijke ernstige bij- en nawerkingen uit te sluiten (conform IFOMPT Framework*). 

De cliënt wordt volledig geïnformeerd, ook over de uiterst kleine kans op zeer ernstige bij- en nawerkingen, en de cliënt ondertekent een toestemmingsformulier (informed consent). 

* International Framework for Examination of the Cervical Region for potential of vascular pathologies of the neck prior to Orthopaedic Manual Therapy (OMT) Intervention: International IFOMPT Cervical Framework. 

Voorlichtingsfilm over manuele therapie bij nekklachten

Update IFOMPT Cervical Framework en NVMT Beroepsnorm

In oktober 2020 is een update van het International IFOMPT Cervical Framework gepubliceerd. Mede op basis van dit nieuwe Framework, krijgt ook de NVMT Beroepsnorm in  2021 een update.

Een belangrijke wijziging in de update van het Framework is dat de pre-manipulatieve positietests (ook wel VBI tests genoemd) eruit zijn gehaald, net als de hoog-cervicale instabiliteitstest. Het onderdeel over risicofactoren is geüpdatet. 

Bekijk het IFOMPT Cervical Framework 2020.

NVMT-commissie Beroepsnorm
De NVMT-commissie Beroepsnorm bekijkt regelmatig of de beroepsnorm aangescherpt moet worden op basis van (nieuw) wetenschappelijk bewijs, gerapporteerde casuïstiek en calamiteiten of noodzakelijke klinische expertise.

 

Trefwoorden: