Capita Selecta Webinar: 'Duizeligheid'

Datum:14 januari 2021
Tijd:19:00 - 21:00
Organisator: MSG Science Netwerk
Locatie:
Online / Webinar
Vanwege grote belangstelling wordt de Capita Selecta Webinar van het MSG Science Netwerk Fysiotherapie over “Duizeligheid” worden herhaald. Deze webinar zal worden gepresenteerd door dr. Maarsingh, de tweede lezing door Bart Zwaneveld MSc.

Duizeligheid: Diagnose en behandeling

Dr. Maarsingh is huisarts-onderzoeker en doet sinds 2004 onderzoek naar duizeligheid in de huisartsenpraktijk. Dr Maarssingh is nauw betrokken geweest bij een groot onderzoek naar de effectiviteit van behandeling van duizeligheid (VERTIGO-onderzoek) bij ouderen waarin ook fysiotherapeuten participeerden en dit jaar is gepubliceerd in BMJ.

Tijdens zijn voordracht zal hij ingaan op mogelijke valkuilen en misvattingen bij de diagnostiek en behandeling van duizeligheid in de huisartsenpraktijk. Thema’s die aan de orde komen zijn: diagnose (het belang van een gestructureerde anamnese bij de diagnostiek van duizeligheid, het inzetten van anamnese en lichamelijk onderzoek bij spoedeisende duizeligheid) therapie (duizeligheid bij ouderen en het risico op “gedeeld nihilisme”, geen diagnose ≠ geen behandeling) en prognose (het ongunstige beloop van duizeligheid bij ouderen, een beslisregel om beloop van duizeligheid bij ouderen te voorspellen).

In de tweede lezing zal Bart Zwaneveld spreken over Benigne Paraxysmale Positieafhankelijke Duizeligheid (BPPD) gebaseerd op de recent verschenen richtlijn van de Federatie Medisch Specialisten en de factsheet van het KNGF. In deze presentatie zal het gaan over wat BPPD is, hoe je BPPD herkent en wat je aan BPPD kunt doen.

Accreditatie: 3 punten voor algemeen fysiotherapie, manuele therapie en orofaciaal therapie.  Voor het keurmerk is accreditatie aangevraagd.

 Inschrijven  op de website van het MSG Science Netwerk Fysiotherapie.

Trefwoorden: