Corona Actueel

Op deze pagina vind je informatie voor manueel therapeuten over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Voor algemene informatie verwijzen we je naar de informatie vanuit het KNGF.

Algemene informatie coronavirus

Als NVMT volgen we de informatievoorziening vanuit het KNGF. Is er specifiek informatie voor manueel therapeuten, dan laten we je dat direct weten via onze nieuwsbrief en op onze website. 

Lees hier de informatie en het laatste nieuws vanuit het KNGF.

Advies behandeling van mensen met indicatie manuele therapie

Het KNGF maakte een triage stappenplan. De kern daarvan is de afweging over wel- of niet-noodzakelijke zorg.

De NVMT geeft hiervoor de volgende adviezen:

  1. De vraag wel- of niet noodzakelijk zorg is enerzijds de inschatting van de manuele therapeut op basis van klinisch redeneren en anderzijds de afspraak en afstemming daarover tussen therapeut en patiënt.
  2. Is er sprake van verdenking van corona-symptomen en/of klachten volg dan het triage stappenplan.
  3. Het is noodzakelijk om de manueel therapeutische behandeling veilig en verantwoord te kunnen uitvoeren, met gepaste voorzorgsmaatregelen om besmettingsrisico’s te beperken. Met betrekking tot de gebruikte technieken waarbij het gezicht van de therapeut dichtbij het gezicht van de cliënt komt, worden beschermende maatregelen (tenminste een mondkapje) aangeraden.

Bekijk ook de RIVM-voorschriften.

Vergoeding verbijzonderde zorg

Zorgverzekeraars maken het mogelijk naast de reguliere zitting een videoconsult te declareren voor zowel fysiotherapie als manuele therapie. Manueel therapeuten mogen ook verbijzonderde zorg via een videoconsult in rekening te brengen.

Vragen?

eb je een vraag? Mail ons via secretariaat@nvmt.nl. We beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Trefwoorden: